The educational farm – tradition as an opportunity

Discovering ancient crafts.

Nell’ultimo anno abbiamo aperto le porte della nostra azienda di c.da Modi, a Gerace, alle scolaresche ed ai bambini. Durante questo percorso, i bambini (dai bambini delle scuole materne, ai ragazzi delle superiori) vengono messi a contatto con la natura e con il duro lavoro del contadino, facendo una comparazione tra i vecchi metodi di lavoro e quelli più moderni.

 

Vengono spiegati loro come si ottengono i prodotti che quotidianamente trovano sulle loro tavole, insegnado loro il rispetto per la natura e per gli animali della fattoria, molto diversi da quelli a cui sono abituati (cani, gatti, etc.).

 

 Si comincia dalla visita ai nostri allevamenti, per passare poi alla trasformazione del latte… vedono (durante il periodo primaverile) come viene tosata una pecora, capiscono le differenze tra animali che potrebbero sembrare uguali (come le pecore e le capre) , viene spiegato loro come si ottiene dalle olive l’olio (nel nostro frantoio, che può essere visto in funzione da fine ottobre), vedono com’è fatta un’arnia e imparano qualcosa in più sul complesso mondo della api! E possono gustar nel nostro ristorante, quello che hanno visto produrre durante la visita. Queste visite, non sono rivolte solo alle scolaresche, ma anche, e soprattutto, alle famiglie.
Recognizing the important value of educational activities related to the knowledge of rural areas, agriculture and its products, our company, also offers teaching and learning opportunities in our offices of Contrada Modi, Gerace.

 

In  fact, we offer a sort of training, depending on student’s level and on the products being processed in a certain period. What we actually try to do, is to make children feel closer to nature, by leading them towards a sort of educational journey, in order to make pupils and their families understand what the relationship between environment, food production and historical and cultural heritage is.

 

By visiting farms and crops and meeting local farmers, visitors have the opportunity to compare the old working methods to more modern and innovative ones, even experiencing knowledge about animals, cultivations and products’ storage. Our staff leads children in the discovering of milk processing, ship shearing in springtime or olives’ harvest, even visiting our mill, usually at the end of October, or the honey processing, analyzing bees’ activities in their hives.

 

The aim of this Educational Farm is to teach how nature and animals need to be respected; to compare farm animals to those we are used to (eg. Cats and dogs),; to show and explain differences between animals that may look similar (eg. Sheeps or goats).; to explain where products we eat everyday come from. At the end of the educational journey through the farm, our restaurant is worth a visit as well!